Det nye museum i Spinderihallerne i Vejle

Det nye kulturhistoriske museum Spinderihallerne i Vejle er nu indviet og åbent for publikum, som har gratis adgang hele 2013.
Konserveringscentret vil takke for et spændende og lærerigt arbejde med at konservere, montere og forberede de flere hundrede genstande fra museets samlinger samt at rådgive i bevaringsmæssige spørgsmål. Det har også været spændende for os at blive involverede på så tidligt et stadie, og allerede fra starten at kunne have et tæt samarbejde med museets inspektører og andre ansatte.

Museets fem udstillinger har alle budt på forskellige udfordringer og hver og en har på sin måde krævet efterforskning – og ikke sjældent – kreative løsninger. Her nogle eksempel:

Konservatorer på tapetet

I udstillingen ”Blot til lyst” om forlystelsesstedet Moulin Rouge i Vejle kan man bland andet se rester af et bemalet tapet fra slutningen af 1930’erne, som viser dagligdagsmotiver af fodgængere fra tidens bybillede.
I 2004 blev dansestedet nedrevet, men nogle af tapeterne blev reddet, bland dem et motiv med en politimand og en ”blomsterpige”, som er det vi ser i udstillingen i dag.

Tapeternes tilstand var meget dårligt inden konservering. Bland andet skallede farvelaget af mange steder. Tapeterne var generelt meget snavsede og desuden beskadigede på grund af senere opsatte vægpaneler og elinstallationer.

For at kunne udstille tapeterne har det derfor krævet en betydelig indsats fra konservatorerne samt forskellige undersøgelser og forsøg for at finde metoder til fastlægning af farvelag, udfyldning af manglende dele, montering i udstillingen etc. Det handlede bland andet om at finde en metode til at få farvelaget til at give efter under fastlægningen, så malingsflagerne ikke knækkede og om at finde en lim, som passede både til farvelaget og det underliggende papirtapet. Da det er en genstand af blandede materialer, har både papir-, farvelags- og kulturhistoriske konservatorer været involverede i processen, og hver og en har bidraget med sin specialviden.

Det har krævet adskillige måneders tålmodighed og stædighed at få alle de tusinde stykker afskallet maling på plads igen, så tapetet på ny kan pryde vægen i ”Røde Mølle”.

 

En dronning på besøg

Det meget velbevarede moselig, populært kaldet ”Dronning Gunhild”, som nu endelig hviler i et stemningsfuldt miljø i udstillingen ”Mosens Kraft”, har befundet sig på konserveringscentret i en længere periode. Moseliget har gennemgået en tilstandsvurdering, er blevet forsigtig renset fra støv og har til sidst fået et passende støttende underlag for at give bedre bevaring og sikrere transport.

Underlaget er produceret i bestandigt polyetylenskum, som er et let og blødt materiale og samtidig giver den nødvendige støtte. For at kroppen skal belastes så lidt som mulig og for at den skal ligge sikkert, er dele af kropsformen fræset ud i materialet.  For at kunne skabe denne meget præcise form, er moseligets overflade først 3D-scannet.

Forskellige specialister har også udført nye naturvidenskabelige undersøgelser af kroppen, med forhåbning om at få større viden om kvinden fra Haraldskær Mose. Bland andet har man lavet en så kaldt strontiumanalyse af en kindtand. En undersøgelse som giver et fingerpeg om kvindens geografiske oprindelse, med det resultat at kvinden nu formodes at stamme fra Limfjordsegnen. Retsmedicinere og andre specialister har også taget prøver fra hjertet og til sidst fra korsbenet for at se, om hun har været plaget af knoglesygdomme.

Fra centrets side har vi derfor haft mulighed for at assistere i en interessant og oplysende naturvidenskabelig proces, vedrørende et af Vejleegnens vigtigste fund.

Tings montering

Udstillingen ”Tings Tale” viser mange af de spændende jernalderfund som er gjort i Vejle og omegn gennem årene. Mange af genstandene har haft brug for konservering, inden de kunne udstilles, f.eks. limning, rensning eller stabilisering. Der har også været fokus på at skabe et hensigtsmæssigt tørrere klima i de segmenter af montrerne som indeholder ting af metal.

Desuden har det været nødvendigt at undersøge måder at montere genstandene på i udstillingen. De stativer som bruges til formålet skal sikre, at de ofte skrøbelige genstande står stabilt, men også at de kan ses fra deres mest ”fordelagtige” side af publikum.

Den mest hensigtsmæssige løsning har vist sig at være at bruge tråd i rustfrit stål som er hvidlakeret med en stabil pulverlak, så stativerne falder i med den hvide baggrund. Der hvor genstandene er i kontakt med stålet beskyttes de med silikone. Da genstandene er af meget forskellig art skulle hvert stativ tilpasses de forskellige størrelser og former, samt give den ønskede position til genstandene i monteren.

En anden monteringsløsning er brugt i udstillingen ”Skibet er ladet med”, som blandt andet viser to skatte med sølvmønter. Hver mønt er monteret på hvidmalede søm som står ud fra vægen. Bagved hver mønt er limet en lille supermagnet, med en lim som nemt kan fjernes, hvis det er nødvendig. På sømmenes hoveder er der også limet en magnet, som så holder på hver sin mønt. På den måde er det ikke svært at nedtage mønterne, og samtidig er monteringen meget stabil.

Arbejdet med ”Tings Tale”-udstillingen har været interessant, da det har dækket både forskellige materialegrupper og et bredt spektrum af opgaver, fra konservering til præsentation af genstandene for publikum.

Tillykke til Vejle Museum med deres nye, flotte lokaler og udstillinger!

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder og tagget . Bogmærk permalinket.