Arkæologisk konservering

Når museerne foretager arkæologiske udgravninger rundt om i landsdelen, bliver en del af fundene bragt ind til konserveringscentret, for at konservatoren kan foretage den endelige konservering. Her kan arbejdet udføres i ly for regn og blæst med alle nødvendige faciliteter ved hånden.

Genstandene optages ofte sammen med en hel klump jord – kaldet “et præparat”. Det er en metode som især bruges når genstandene er i så dårligt bevaringtilstand at de risikerer at ødelægges, eller når de er lavede af et meget følsomt materiale, som for eksempel tekstil. Præparatet kan der efter forsigtigt udgraves og det, der dukker op, kan løbende dokumenteres f. eks. ved røntgenfoto, tegning og fotografering.

Når man renser og behandler arkæologiske genstande, er det vigtigt ikke at tage noget væk, der kan give vigtig information. Dette kunne indebære brugsspor på overfladen eller noget, der viser, hvordan objektet blev fremstillet. Det er derfor sjældent en “total rengøring”, men en undersøgende proces, hvor man hele tiden nøje overvejer, hvad der kan fjernes.

Se her om udgravningen af et præparat indholdende en jernalderdragt og Jernpatinering