Jernpatinering

Visse museumsgenstande af jern, har oprindeligt været patineret eller farvet ved behandling med forskellige kemiske opløsninger. Museerne ønsker i nogle tilfælde, at deres genstande efter konservering fremstår med den samme patina som oprindeligt.

I andre tilfælde kan vi komme ud for at skulle tilføje en manglende del. Her kan det være svært at vide nøjagtigt, hvilken teknik, der er brugbar i de enkelte tilfælde.

Der findes mange gamle opskrifter på jernfarvningsmetoder, men ingen referencesamlinger, som viser resultatet af opskrifterne.

Projektet blev gennemført ved først at indsamle litteratur og opskrifter om farvning af jern. Herefter blev opskrifterne oversat til nutidigt sprog, således at der kunne fremstilles en prøvesamling af forskellig-farvede jernplader med tilhørende opskrifter.

Det var her nødvendigt at vurdere, hvilke opskrifter vi kan anvende i dag uden at komme i konflikt med gældende miljølovgivning.
Projektet resulterede i fremstillingen af en referencesamling med tilhørende metodebeskrivelse.

Som afslutning på projektet har Vejle Amt bevilget penge til mangfoldiggørelse af resultaterne. Der blev fremstilles et antal mapper med eksempler og dertil hørende opskrifter, således at andre konserveringsværksteder kunne få et eksemplar.
Projektet har fået støtte fra Vejle Amts udviklingsmidler.

Der er lukket for kommentarer.