Et dilemma – udstilling, lyspolitik og bevaring

Ofte er det to modstridende størrelser, gerne at ville bevare en genstand og samtidig at udsætte den for lys, så den kan beskues. Vi har sammen med Odense Bys Museer netop købt nyt Micro fading-udstyr. Det betyder, at vi nu kan analysere os frem til, hvor lysfølsomme helt konkrete genstande er og derefter rådgive om, hvordan den bedst mulige bevaring opnås af f.eks. et bestemt dokument eller kunstværk.

Læs mere om teknikken i magasinet Danske Museer, hvor vores grafiske konservator, Maja Sandahl, har været medforfatter på en spændende artikel (se nr. 4, s. 14) om lysets nedbrydende virkning på udstillede genstande.

Her ses Maja Sandahl, Anders Henk og Grylle Beck Carstensen, som får instruktion i brug af det nye udstyr.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Et dilemma – udstilling, lyspolitik og bevaring

I Vejle har vi fundet løsningen!

 

Når vi selv skal sige det, har vi et rigtig godt magasin.
Vi er rigtig glade for at kunne give alle vores brugere mulighed for at opbevare deres genstende i lokaler med gode klimaforhold og høj sikring. Samtidig har vi udstyr, som gør det nemt at få behandlet genstandene mod skadedyrsangreb, for eksempel inden de placeres på magasinet.
Det er muligt at benytte enten varmebehandling, frysebehandling eller anoxia, som er et kammer uden ilt. Det sidste er det mest skånsomme for genstandene, men tager til gengæld også meget længere tid.

Vi havde besøg af journalister fra DR1 i sidste uge. Det blev til et indslag i nyhederne kl. 21 mandag d. 19. marts samt en fin artikel, som kan læses her.

Nedenfor ses et billede af en sendevogn fra DR P4 Trekanten, som efterfølgende lavede et live-indslag med Lise Ræder Knudsen og Maja Sandahl om skimmelproblematikken, som mange danske museer kæmper med.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Tagget , , | Kommentarer lukket til I Vejle har vi fundet løsningen!

Fra Krøyer til krigsfly

En artikel i Dansk Kemi om hvordan en undersøgelse af P.S. Krøyers tubefarver førte til strukturløsningen af det korrosionsbeskyttende pigment zinkgult.

Artiklen er blevet til i samarbejde mellem Marie Bitsch Christiansen, Konserveringscentret i Vejle, Kim Pilkjær Simonsen, Konservatorskolen, Det Kongelige Danske Kunstakademi samt Mikkel Agerbæk Sørensen, Morten Gotthold Vinum og Jesper Bendix fra Kemisk Institut, Københavns Universitet.

Læs artiklen her: http://ipaper.ipapercms.dk/TechMedia/DanskKemi/2017/9/ i Dansk Kemi på side 12.

 

Udgivet i Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Fra Krøyer til krigsfly

Kirkens Forum 2017

Vi er blevet inviteret til at deltage på messen Kirkens Forum i Fredericia, som afholdes d. 29. og 30. september.

Det er en spændende mulighed for at følge op på vores bestyrelses forslag om at være mere synlige og i højere grad at reklamere, for det vi kan.

På messen har vi fået hjælp af Harald Trane fra Konserveringscenter Vest i Ølgod, som vi har et tæt samarbejde med, både når det kommer til konserveringsopgaver for kirker og opgaver for museer og private, når det involverer arbejde med træ.

Ud over Harald Trane er blandt andet også malerikonservator Clara Lauridsen at finde på vores stand i messehallerne i Fredericia.

 

 

Udgivet i Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Kirkens Forum 2017

Besøg af en Kulturminister

Vi var så heldige, at Kulturminister Mette Bock kom forbi på besøg i går.

Med besøget fik vi blandt andet mulighed for at fortælle om, hvad det er de danske  konserveringscentre kan, og hvordan de risikerer at blive ramt af en mulig fremtidig omfordeling af midlerne til de statsanerkendte museer.

Se artikel i VAF her.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Besøg af en Kulturminister

Har du lyst til at se, hvad vi laver?

 

Nu er der mulighed for at kigge med, når vi udgraver et offerfund fra bronzealderen på VejleMuseerne i Spinderihallerne.

Vi arbejder i udstillingen på museet både lørdag d. 10/6 og lørdag d. 17/6 fra kl. 11-14. Museumsinspektør Christian Juel fra VejleMuseerne vil samtidig holde oplæg om, hvad offerfundet kan fortælle om bronzealderens samfund og offertradition.

Fundet er et detektorfund, som er blevet taget op i en søjle af jord (præparat) og derefter skal udgraves under kontrollerede forhold for at beskytte genstandene bedst muligt.

En røntgenfotografering af præparatet har vist, at jordklumpen indeholder to meget store og sjældne bronzeringe, såkaldte vulstringe. Disse bronzesmykker har formentlig været båret som overdimensionerede ankelringe og er blevet ofret til guderne. Derudover kunne der ses rester af organisk materiale, der er bevaret af kobbersaltene fra bronzen. Måske rester af en læderpose eller strå der har været pakket omkring genstandene?

Der er i Danmark ind til nu kun kendskab til 20 andre vulstringe, men de er også fundet flere andre steder i Europa. Man forestiller sig, at det er rejsende håndværkere, der har lavet dem, idet de forskellige fund ligner hinanden meget.

Der betales 20 kr. pr. pers. til VejleMuseerne for at få adgang til Christian Juels oplæg og samtidig se arbejdet med at udgrave fundet.

Se mere på VejleMuseernes hjemmeside her http://www.vejlemuseerne.dk/event/176-live-udgravning-p%C3%A5-kulturmuseet

 

Udgivet i Ikke kategoriseret | Tagget , , , | Kommentarer lukket til Har du lyst til at se, hvad vi laver?

Artikel udkommet i Dansk Kemi!

Artiklen ”Titanhvidt på godt og ondt” er skrevet af malerikonservator Clara Lauridsen i samarbejde med kemiker og lektor på konservatorskolen, Kim Pilkjær Simonsen. En undersøgelse af Elefantordenens ridderskjolde fra 1900 tallet viste en udpræget brug af det hvide pigment titanhvidt i den krystallinske form anatas. Pigmentet blev benyttet pga. sin høje dækkeevne, men giver i dag store udfordringer, da selv kort tids placering i sollys har store konsekvenser for farvelagets stabilitet.  

Artiklen kan læses online: http://ipaper.ipapercms.dk/TechMedia/DanskKemi/2017/5/på side 10.

 

Udgivet i Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Artikel udkommet i Dansk Kemi!

Symposium: Nedbrydning og Konservering af Polyuretanskum i Dansk Kunst / Active conservation of large-scale Polyurethane foam sculptures

Symposium om Nedbrydning og Konservering af Polyuretanskum i Dansk Kunst med Louise Cone, Statens Museum for Kunst og Yvonne Shashoua, Nationalmuseet.

Det afholdes her på Konserveringscentret i Vejle, onsdag d. 22. marts 2017.
Deltagelse er gratis, men der er kun 12 pladser og transport samt mad og drikke i løbet af dagen sørger du selv for.
Det er efter “først til mølle”-princippet, så vent ikke for længe med at melde dig til!

Se invitation her.
Tilmelding til louise.cone@smk.dk senest d. 1. marts 2017.

 

Udgivet i Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Symposium: Nedbrydning og Konservering af Polyuretanskum i Dansk Kunst / Active conservation of large-scale Polyurethane foam sculptures

Restaurering af tekstfelter på frilandsbygninger

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Retouchering af tekstfelt

I løbet af sommeren har Konserveringscenterets medarbejdere arbejdet på Glud Museum nogle dage, hvor der var godt vejr.

Museet består af en del frilandsbygninger, hvoraf de ældste er bygget eller flyttet til stedet af museets grundlægger Søren Knudsen. Søren var malermester, træskærer, tegner og folkemindesamler og han byggede og boede i Hildesheim. Han var en mand med stor personlighed, humor og markante holdninger, som han bl.a. nedfældede som tekstfelter og figurer placeret på bygninger, specielt på og i Hildesheim. Tekstfelterne indeholder årstal og tekst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hildesheim med tekst over port

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nærbillede tekst over port under restaurering

Pga. sol, vind og vejr er tekster og årstal blevet utydelige og  derfor har museet ønsket at enkelte tekstfelterne skulle opstrammes,

Ved opstramningen har det været vigtigt ikke at forandre bogstaverne, derfor holdes opstramningen inden for bogstavernes brede så de karakteristiske afslutninger på bogstaverne bibeholdes.

Opstramningen er foretaget med linoliemaling som originalt.

Udgivet i Maleri- og farvelagskonservering, Nyheder | Tagget , , | Kommentarer lukket til Restaurering af tekstfelter på frilandsbygninger

Forskningsartikel udkommet!

ysic_a_1206651_f0001_c

Plastdukker med udblomstringer – hvad er det, der sker og hvorfor?

Så er Claras artikel om nedbrydning af plast dukker udkommet online og trykkes efterfølgende i “Studies in Conservation”  – et af de højest estimere tidsskrifter worldwide indenfor vores fagområde!
Clara Bratt Lauridsen fra Konserveringscentret i Vejle står for projektet og samarbejdspartnere er Lola Wøhlk Hansen, Glud Museum; Kim Pilkjær Simonsen, KADK, Konservatorskolen; samt Theis Brock-Nannestad og Jesper Bendix, Kemisk Institut ved Københavns Universitet. Resultaterne vil blive præsenteret af Clara  på konferencen Plastic Heritage i Berlin 27-29 Oktober 2016, samt på ODM’s Kultur- og Naturhistoriske Orienterings-møde i Vejle 14-16 november 2016.
Clara fortæller at artiklen “A study of stearyl alcohol bloom on Dan Hill PVC dolls and the influence of temperature” omhandler en større samling af PVC dukker (DanDolls) fra Glud Museum, som efter 10 års opbevaring på Fælles Museumsmagasiner i Vejle udviste hvide, voksagtige udblomstringer. Artiklen stiller vigtige spørgsmål såsom: Hvad består udblomstringerne af? Kan udblomstringerne skyldes nedbrydning af PVC-plastikken? Er de sundhedsskadelige? Er det muligt at fjerne udblomstringerne uden at forårsage eller fremme nedbrydning? Og ikke mindst – hvorvidt er magasinforholdene skyld i udblomstringerne?

Dukker efter konservering - når vi kender årsag og den kemiske sammensætning af udblomstringerne, er det muligt at konservere dukkerne optimalt.

Dukker efter konservering – når vi kender årsag og den kemiske sammensætning af udblomstringerne, er det muligt at konservere dukkerne optimalt.

 

 

Udgivet i Forskning, Nyheder | Kommentarer lukket til Forskningsartikel udkommet!