Restaureringen af Den Tapre Landsoldat 2012-2014

Den Tapre Landsoldat er Fredericia bys vigtigste monument. Statuen er udført af H. W. Bissen og hans samarbejdspartnere og blev opstillet samt indviet den 6. juli 1858.

”Den tapre Landsoldat” som han står i dag.

I 2012 var Louis Lange Wollesen  med til at opdage, at statuen kunne rokke og var ustabil i samlingen mellem mortéren og den bundplade, statuen står på.   Spørgsmålet var nu, hvad der skulle gøres for at sikre statuen og bringe den i orden igen. 

Næsten alle boltene, som holdt Landsoldaten fast på sin sokkel var gennemtærede af rust.

Næsten alle boltene, som holdt Landsoldaten fast på sin sokkel var gennemtærede af rust.

Konserveringscentret arbejdede sammen med  bl.a. firmaet Thubalka A/S, som kan svejse i bronze og som er vant til at håndtere store ting af bronze, bl.a. kirkeklokker.  Det kunne ikke lade sig gøre at udskifte de ødelagte jernbolte i bundpladen, mens statuen stod på sin granitsokkel, så det blev hurtigt besluttet, at statuen skulle tages ned, inden den selv ville falde ned i en eventuel hård efterårsstorm. Det lyder måske meget dramatisk, men ingen kunne på dette tidspunkt vide, hvor meget der var tilbage af de boltehoveder, som sad skjult inde i mortéren og i højre fod af landsoldaten og som fastholder bundpladen til statuen. På dette tidspunkt vidste man endnu ikke, at hele statuen faktisk var samlet af mange mindre dele og boltet sammen med ca. 100 jernbolte.      

Landsoldaten blev nedtaget fra sin sokkel og ophængt i et stativ, som beskyttede mod transportskader.

Landsoldaten blev nedtaget fra sin sokkel og ophængt i et stativ, som beskyttede mod transportskader.

Efter at bundpladen blev afmonteret, sås det at ca. halvdelen af de 16 bolte, der har fastholdt mortéren til bronzebundpladen, var så korroderede, at de næsten ikke holdt sammen mere. Boltene i højre fod er i noget bedre stand. Der var desværre også andre samlinger i statuen, der ikke havde det godt. Restaureringen gav hele tiden nye udfordringer, f.eks. gav arbejdet med at udskifte en forstærkning af jern indvendigt i geværet meget store prøvelser til håndværksmæssigt kunnen og tålmodighed for folkene på Thubalka A/S. Det kunne ses inde i statuen, at geværet i venstre hånd, der består af en underdel, hånden og en overdel, blev holdt sammen af en rusten jernstang.  For at se, hvordan hele konstruktionen var udført, var det igen nødvendigt at røntgenfotografere.
Efter at alle jernbolte var blevet udskiftet én efter én og jernforstærkningen i geværet var blevet udskiftet, blev det igen tid til at sætte lemmen i mandehullet og skrue den fast med ny-fremstillede bronzebolte, som er blevet filet af, så de er plane med statuens overflade. Alle steder, hvor der er blevet arbejdet på statuens overflade, er patinaen blevet fornyet, så det ikke er iøjnefaldende, hvor der har været foretaget et indgreb.
                         

Det er ikke hver dag Konserveringscenteret i Vejle får opgaver af denne størrelse, men opgaven blev løst til alles tilfredshed og med meget stor respekt for opgavens karakter. Samarbejdet mellem Thubalka A/S, Museerne i Fredericia, Konserveringscentret i Vejle og mange andre samarbejdspartnere gik upåklageligt.

 

 

Der er lukket for kommentarer.