English summary

– A unique collaboration of cultural institutions

The Centre for Preservation of Cultural Heritage consists of both Conservation Centre Vejle and The Shared Storage Facility, housed at the same location.
Twenty one museums and further institutions as archives shares the storage facility, which was erected in 2003 according to a passive climate concept. Buffering materials are used in the construction to minimize dependence on mechanical climate control. In 2013 a new part was built where we have further developed the building principles. The facility has been highly successful with very low energy consumption and very high preservation rates (0,4 kWh/m3/year with a TWPI of 116 for storage halls of 50% RH). In fact, an extension is currently been carried out January 2021).

For more information about the building of The Shared Storage Facility follow these links:
Article from ICOM-CC 2005
Performance of Danish low-energy museum storage buildings_ICOMCC_2017

The Conservation Centre was established as a mutual facility for the museums in the area, but also private clients and cultural institutions can use the Centre. Treatment can be carried out in areas such as archaeology, paper, photographs, textiles, objects, paintings and painted surfaces.

For contact and more information about each conservator follow this link.

Der er lukket for kommentarer.